Mikor váltsuk ki a frankhitelt?

2010. május 04., kedd

A frankhitelek kiváltását több külső tényező is befolyásolhatja. A legfőbb ok az euró bevezetése lehet majd, de addig is sokan gondolhatják át frankhitelük kiváltását, ha az árfolyam újra megközelíti a 160 forintos szintet.

 

Azok az ügyfelek azonban egyelőre jó ideig nem tudnak szabadulni a frankhitelüktől, akik a vételár 80-90%-át vették fel vagy az ingatlanuk fedezeti értéke a fennálló tartozás összege alá csökkent, mert az új hitelfedezeti szabályok ezt nem teszik lehetővé.

Több helyen is megjelent, hogy a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete azt javasolja a svájci frank alapú hitellel rendelkezőknek, hogy ne várják meg, míg újra az egekbe szökik hiteltartozásuk és törlesztésük, vizsgáltassák meg lehetőségeiket meglévő hitelük forint, vagy euró alapúra váltására.

Bár a frankhitel kiváltása valóban sok esetben megfelelő választás, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a régebben felvett svájci deviza alapú hiteleket még 140-150 forintos frankárfolyamnál vették fel, így egy forinthitellel való kiváltással ezek a hitelfelvevők rögtön 10-20%-ot is veszíthetnének a mai devizaárfolyamok mellett.

A frank alapú lakáshiteleket a legtöbben 20-25 évre vették fel, mely időszak alatt sok minden történhet, hiszen a közelmúltban járt már 210 forint felett is a frank árfolyama, majd néhány hónappal később 170 környékén is jegyezték. A számos figyelembe veendő szempont miatt kiemelten ajánlott egy szakértő segítségének bevonása a hitelkiváltáshoz, hiszen számos esetben nagy spórolással járhat, ugyanakkor bizonyos hitelfelvevőknek határozott veszteséget is jelenthet a frank alapú kölcsönök forinthiteles kiváltása.

 

Legkedvezőbb törlesztőrészlet

Hitelkiváltás

15 év25 év
1 millió Ft6 618 Ft4 432 Ft
5 millió Ft33 088 Ft22 162 Ft
7.5 millió Ft49 632 Ft33 243 Ft
10 millió Ft66 175 Ft44 324 Ft
15 millió Ft99 263 Ft66 485 Ft
A feltüntetett törlesztőrészletek az adott hitelfajtában nyújtott legkedvezőbb hitel kiválasztásával kerülnek kiszámításra, feltüntetésre, a tájékoztatás nem teljeskörű. A kalkulátorban megadott értékek nem minősülnek a Ptk. 6:44 § szerinti ajánlattételnek, a Bankárnet Kft. ajánlati kötöttségét kizárja.

Fórum

Adósságrendező, hitelkiváltás kalkulátor

Osztrákhitel

BAR-lista, KHR-lista

Adósságrendező hitel

On-line hiteligénylés

Hitelkiváltás

Jelzáloghitel

Gyorshitel

BAR, problémás, bank által elutasított ügyfelek kezelése

Szolgáltatások